La Ferme de Gaston slaat zijn vleugels opnieuw uit! (Maar kan dit niet zonder jullie...)

vragenlijst_belgie
.docx
Download DOCX • 39KB

Wat begon met 4 varkentjes in een achtertuintje in Zomergem, groeide uit tot een professioneel varkensbedrijf in het zuiden van Frankrijk. In Barjac (een klein dorpje in de Gard), bouwden we een bioboerderij uit met buitenloopvarkens, schapen, konijnen en bijen. We versneden zelf ons vlees en verkochten het op de markt en bij de lokale voedselteams. De boerderij was niet onze eigendom, maar we waren pachters bij Terre de Liens. Een Franse organisatie die landbouwgrond vrijwaart van speculatie en betonnering.

En ook al groeide en bloeide ons bedrijfje, het werd ons niet gemakkelijk gemaakt. Er waren pesterijen, sabotages, diefstallen en een rechtszaak aangespannen door de buren tegen onze grondeigenaar hing als een zwaard van Damocles boven ons hoofd (en hield elke investering tegen). Na 5 mooie jaren trokken we er uiteindelijk een streep onder, rolden we km omheining terug op, braken ons eigen gebouwde huisje af, verkochten we al onze dieren en reden met een gebroken hart, een poes en een muilezel terug naar België. Of hoe “la condition humaine” ons klein kreeg…

Ten tijde van dat trieste eindpunt bezwoeren we dat we opnieuw zouden beginnen. “ergens op een mooie dag, op een mooie plek…”. Maar dat bleek tijd te vragen. Tijd die we nodig hadden om te bezinnen, herbronnen, na te denken, asociaal te zijn, faalangsten te overwinnen en terug de passie voor het boeren te ontdekken. Maar ook om Netflix serietjes te bingewatchen, het sedentair leven te omarmen en een hardnekkige verslaving aan layssjipkes te ontwikkelen.

In februari begin dit jaar waren we nog éénmaal op onze oude boerderij, en daar klikte plots alles tezamen en werden problemen weer uitdagingen en zagen we vooral de mogelijkheden en niet langer (enkel) de moeilijkheden. En nu is het zover; we hebben een domein gevonden, in het centrum van Frankrijk, te midden van de Bocage Bourbonnais in de Allier. In Saint-Aubin-le-Monial (een dorpje dat een grotere naam heeft dan het huizen telt) vonden we een bioboerderij van 50 ha net naast een groot bos. We kopen er een deeltje van en nemen de rest in pacht. We gaan er weer varkens, bijen en konijnen kweken. (en we hebben alvast een perceeltje voorzien voor een camping!)

We zitten volop in de planningsfase en laten onze deze keer langs àlle kanten begeleiden; de Safer, de Chambre d'agriculture, expert agricole...

Eén van de verplichte stappen in die begeleiding van de Chambre is het uitvoeren van een heuse "étude de marché", een marktonderzoek dus. Dmv enquêtes bij potentiële klanten en winkels moeten we op papier onze afzet, en dus onze inkomsten, kunnen garanderen. Omdat we nu dichter bij Belgie zitten (slechts 600 kilometerkes) dachten we eraan om tóch maar dat opportunistisch kantje van ons naar boven te halen en meteen een verkoop-tak in België op te zetten. (tot zover ons principe "lokale verkoop"...). Oftewel "en ligne" oftewel met regelmatige leveringen in la Belgique, dat valt nog te bezien. Immers, we gaan wel degelijk makkelijk bewaarbare productjes maken; mede, honing, pateekes, charcuterie...Desalniettemin; als u bij een lokale boer uw gading vindt dan gaan wij dat alleen maar applaudisseren.

Zij die zich wél aangesproken voelen dirigeren we zachtjes richting bijlage alwaar u een korte voorstelling kunt vinden van de plannen van La Ferme de Gaston 2.0 (vooirlopig in het Frans...), alsook een "questionnaire", de vragenlijst dus.


La ferme de Gaston_présentation_Belgique
.
Download • 38KBGelieve deze vragenlijst zo volledig mogelijk in te vullen en ons terug te bezorgen, per mail → lafermedegaston@gmail.com. Graag hebben we alle enquetes ingevuld terug tegen vrijdag 27 november.

Niet te veel letten op de onnozele vragen, het is de Chambre die dit allemaal wilt weten. Deze bevraging wordt ook uitgevoerd in Frankrijk, op de lokale markten en bij de lokale winkels. Maar Corona gooide roet in het eten, en dus moeten we, met spoed, op zoek naar andere manieren om voldoende enquêtes bijeen te harken. Aarzelt u dus vooral niet om deze vragenlijst wijd en breed te verspreiden! Alvast een dikke merci!

Voor zij die onze oude boerderij nog eens willen zien; Foto’s, filmpkes en tekst op www.lafermedegaston.org

En onze allereerste varkensavonturen zijn terug te vinden op Compagnie de Knor en de Bie: http://deknorendebie.blogspot.com/

cherchez par sujet